Tihti koormame ainevahetust aga ise ja tahtmatult. Teatud tegevustest loobumine mitte ainult ei vabasta su ainevahetust liigsest koormast, vaid tuleb kasuks ka tervisele üldisemalt.

Viga: sa ei söö hommikusööki

Ütlusel, et hommikusöök on päeva kõige olulisem söögikord, on tõepõhi all. Kui sa hommikul ei söö, ei anna sa oma ainevahetusele märku, et aeg on üles ärgata ja tööle hakata. Eriti oluline on see siis, kui üritad kehakaalu kaotada – hommikusöögi vahele jätmine töötab sellele eesmärgile risti vastu.

Paljud inimesed, kes hommikusöögist ei hooli, söövad päeva ja õhtu jooksul kokkuvõttes liiga palju ning see aeglustab nende ainevahetust. Hommikusöögist oma päeva kindla osa tegemine ei tähenda, et peaksid tundide kaupa varavalges kokkama. Hommikusöök ei pea olema kuigi suur. Kui sul selle valmistamiseks üldse aega pole, sobib hakatuseks ka näiteks peotäis mandleid või keedetud muna.

Viga: sööd vähetoitvaid eineid

Mitte ainult see pole oluline, millal sa sööd, vaid seegi, mida sa sööd. Mida toitaineterikkam toit, seda kasulikum on see ainevahetusele. Kui sööd toitu, mis sind hästi toidab, annab see ainevahetusele võimaluse töötada efektiivselt.

Millised toiduained aga ainevahetuse rikuvad? Kõik, mis on väga töödeldud või mida võib liigitada kiirtoidu hulka.

Selgitame samm-sammult. Kui sööd õuna, peab keha üsna palju seedimistööd tegema, et sellest kõik toitained kätte saada ja “varudesse” panemiseks ei jää alles midagi – sellepärast ei saagi õunte söömisest paksuks minna. Kui aga sööd kompvekke, siis mõtle, milline on selle toiteväärtus? Kehal pole sellest märkimisväärseid toitaineid võtta, seega enamus sellest ladustatakse organismi rasvana.

Kui mugid kiirtoitu ja pakendatud toitu regulaarselt, on see esimene asi, mida muuta. Pead rohkem päristoitu sööma hakkama: värsked puu- ja köögiviljad, täisteratooted, pähklid, seemned, oad ja munad. Nii kaua kui sööd peamiselt värskeid toiduaineid ning hoidud eemale konserveeritutest, täite- ja lisaainetest, on sellest tervisele ja ainevahetusele igal juhul kasu.

Viga: jood vähe vett

Organism vajab vett ja veepuudus mõjutab su tervist mitmel erineval moel. Muuhulgas hoiab organismi piisav veesisaldus ainevahetuse efektiivse. Inimese keha koosneb 55-65% ulatuses veest, see töötab põhimõtteliselt veekeskkonnas ning vajame ainevahetuse toimimiseks vett. Need, kellele vett juua ei meeldi (ja neid on palju), võiksid tavalisele veele lisada looduslikke maitsestajaid, näiteks sidrunimahla. Järgida võiks ka soovitust juua enne hommikusööki klaas leiget vett.

Viga: sa ei tee piisavalt trenni

Ebasportlik eluviis käib aeglase ainevahetusega käsikäes. Aktiivne olles – ükskõik, millist spordiala sulle harrastada meeldib – tõukad oma ainevahetust tagant, sest kehalised harjutused aitavad rasva põletada ning tekitada ja säilitada lihasmassi.

Viga: su menüü on valguvaene

Liiga vähese valgusisaldusega menüü mõjub ainevahetusele kahjulikult. Metabolism sõltub ensüümidest, mis hõlbustavad kehas tekkivaid keemilisi reaktsioone ning ensüümid ehitatakse valkudest. Nagu sa kooli bioloogiatunnist tead, on proteiinid ehk valgud justkui ehitusplokid. Need on vajalikud väga paljude kehas toimuvate biokeemiliste protsesside juures. Uuringud on näidanud, et menüü valgusisalduse tõstmine aitab kaasa lihasmassi suurenemisele, mis mõjutab otseselt ainevahetuse kiirenemist.

Viga: kasutad kunstlikke magusaineid

Kunstlike magusainete kasutamine võib esimese hooga suhkrule tervisliku alternatiivina tunduda, kuid tegelikult see ei ole nii. Nende söömine viib välja soolestiku mikrofloora rivist välja ja nii mõjutatakse otseselt ka ainevahetust. Seega, kui sulle meeldib juua magusat kohvi või teed, lisa suhkru või kunstliku magustaja asemel pigem mett. Küpsetamiseks on head mahedalt toodetud siirupid.

Allikas: Byrdie