Valge särgi ajalugu ulatub tuhandete aastate taha. Vanim teadaolev neist pärineb Egiptuse varadünastilisest ajastust (u 3000 eKr). Hauakambrist leitud särgil olid volditud varrukad ja narmastega kaunistatud kaelus. Kuni 19. sajandini kanti valget särki siiski pigem alussärgina, kuid sealtpeale sai sellest uhke ja iseseisev rõivaese, millel pidid olema toretsevad puhvis varrukad. Mõistagi näitas valge särk kõrget staatust, sest musta töö tegijad oleksid selle ju sekundiga ära määrinud. Staatuse sümbol on valge triiksärk tänapäevalgi – on see ju ka üks ärigarderoobi põhilisi rõivaesemeid, ülikondade ja kostüümide lahutamatu kaaslane. Aga mitte ainult.

Naistemoodi tõi klassikalise valge särgi, nagu me seda täna teame, Coco Chanel. Ta vabastas naised korsettidest ning tutvustas neile pükse, jakke ja valgeid särkpluuse, mida kombineeris seelikute ja kardiganidega (tänapäevalgi üsna tavaline kooslus). Seni ainult meeste garderoobi kuulunud särk võeti soojalt vastu ja jätkab oma võidukäiku praegugi, pea sada aastat hiljem. 1930. aastatel kandis valge särgi kuulsaks Marlene Dietrich, kes eelistas seda kombineerida mustade pükstega – maskuliinne välimus koos dietrichliku sarmi ja naiselikkusega.

Igal kümnendil isemoodi

Sellest alates on valge triiksärk kuulunud ka kuulsate naiste garderoobi, olles ühtlasi oma aja moe nägu. Hollywoodi kuld- ajastul armastasid Katharine Hepburn, Ava Gardner ja Audrey Hepburn valge klassiku naiselikumaid variante (figuuri järgiv lõige, sügav dekoltee). Järgmisel aastakümnel seadis trende juba androgüünne Twiggy. Eri kümnendite mood kajastub ka filmides, mille tegelased kannavad just valget särki – tõenäoliselt on tegemist ühe enim ekraaniaega saanud rõivaesemega.

Peale lugematute meesosatäitjate on seda klassikalist särki kandnud paljud naised, meenutagem näiteks Julia Robertsit „Pretty Womanis” või Uma Thurmanit „Pulp Fictionis”.

Nüüdisaja kuulsuste seas on valge triiksärgi kandjaid hulgaliselt. Tuntuimad neist on iluikoon ja disainer Victoria Beckham, moedisainer Carolina Herrera, näitlejad Gwyneth Paltrow ja Cameron Diaz.

Valget särki valides...
... särki selga proovides nööpike kindlasti kinni kõik nööbid – kui särk jääb kas või natuke rinnust kiskuma või kaelusest pigistama, ei sobi see teile. Pöörake tähelepanu ka varrukate pikkusele – kõik, mis ei istu teile perfektselt, jäägu poodi järgmist klienti ootama.

... eelistage kergelt kehasse töödeldud särke – neil on visuaalselt salendav efekt.

... testige selle kortsuvust, kortsutades käega kangast. Tänapäeval tehakse särke väga paljudest erinevatest kangastest, mis ka kortsuvad erinevalt.

... heitke pilk õmblustele – nende tase annab ka särgi kvaliteedi kohta üliolulist infot! Kui silmate õmblusi, mis juba praegu hargenevad või mille niit jookseb, mis on üksteise peal või ebaühtlaselt tehtud, siis jätke särk parem soetamata.

Hea kvaliteet tähendab paratamatult ka kõrge(ma)t hinda. Võimalusel tellige endale paar särki õmbleja käest – need on tehtud spetsiaalselt teile teie mõõtude järgi, pidades silma iga teie keha eripära. Kvaliteetne triiksärk kestab aastaid.

Millega kanda?
Kui olete ise kahvatu jumega, võimendab valge särk seda veelgi. Tooge oma välimusse värvid tagasi, kandes valge särgiga koos värvilisi/mustrilisi pükse/seelikut või sobitades särgi juurde hoopis värviline sall või efektne kaelaehe. Põneva akessuaarina kandke lipsu või prossi. Kui kannate topeltmansettidega särki, saate katsetada erinevate mansetinööpidega.

Allikas: Laupäevaleht LP