Täpsemalt uurivadki ülikooli teadlased seda, kuidas treenimine erinevates keskkondades lihaseid mõjutab ning kuidas rakkude energiat tootvad organellid ehk mitokondrid on erinevatest temperatuuridest häiritud või ergutatud.

Miks see oluline on? Mitokondriline väärtalitlus mängib ülitähtsat rolli ülekaalu, diabeedi, enneaegse vananemise ja mitmete teiste terviseprobleemide tekkel. Teadlased püüavadki välja selgitada, missugune temperatuur on treenimiseks parim ning vähendaks potentsiaalselt ka haiguste tekkimise riski.

Katses osalevad 36 inimest, kelle reielihastest on võetud proove vahetult enne, koheselt pärast ja kolm kuni neli tundi pärast seda, kui nad on kindlate temperatuuridega ruumides tund aega rattatrenni teinud. Temperatuurideks on 6, 20 ja 32 kraadi (Celsiuse järgi). Uuritakse, kuidas lihasrakud erinevatele temperatuuridele treenimise ajal reageerivad. Lõplikud uuringu tulemused avalikustatakse 18 kuu pärast, kuid juba praegu võivad selle läbiviijad kinnitada üht: kõik katsealused on saavutanud paremaid tulemusi jahedamas keskkonnas treenides, vastupidiselt soojale.

Teadlaste sõnul tunnevad treenijad end kõige mugavamalt külmas keskkonnas ja kuigi neil on esimese viie minuti jooksul külm, soojendab neid liikumisest tekkiv kuumus vägagi kiiresti. Katsete tulemused on aga tõestanud, et nende kehad, kes on treeninud väga soojas ruumis, reageerivad aeglasemalt ning mõnel juhul näitavad tulemused justkui nad ei olekski end liigutanud.

Seda võib mõjutada asjaolu, kuidas soe keskkond paneb keha ülekuumenema ja higi ei aurustu nii kiiresti, kui ümbritsev keskkond on juba niiske. Selle tulemusena ei jahtu keha niivõrd efektiivselt maha, mis omakorda süvendab väsimust ja vähendab trenni tegemise motivatsiooni.

Uuringu läbiviijad püüavadki veel selgeks teha, kas samasugused tulemused kehtivad ka pikaajalise treenimise puhul või on see kehtiv vaid konkreetsete lühemate treeningute juures.

Vaatamata konkreetsele uuringule ei tohiks seda siiski kasutada kui vabandust trenni vältimiseks. Isegi, kui soojas keskkonnas treenimine ka pikaajaliselt tõhus ei ole, on trenni tegemisel üldiselt väga palju kasutegureid. See leevendab stressi, annab energiat ja põletab kalorit. Uuringust inspireerituna aga võid veidi enam trennile pühenduda spordisaalis ja jahedamatel päevadel.

Allikas: Health