Ootamatud sinikad. Menopausi kättejõudmine võib sind samuti veidi kohmakaks muuta. Kui lööd end ka õrnalt millegi vastu ära, võivad sinikad kergelt tekkida. Seda seetõttu, et kõikivad hormoonid muudavad naha õhemaks ja seetõttu ilmnevad ka sinikad kiiremini.

Kuivad silmad. Kas teadsid, et kui tundub, et sinu silmad on pidevalt märjad ja „pisarad jooksevad“, siis on see tegelikult märk sellest, et silmad püüavad meeleheitlikult niiskuspuudust tasa teha? Jällegi saab selles süüdistada langevat hormoonide taset. Just hormoonid võivad mõjutada silmade kudesid ja seda, kui palju sinu silmade pisaranäärmed töötavad. Selle tulemuseks on tihtipeale kuivad silmad ja ka muutused silmanägemises. Näiteks see, et lühinägelikkus muutub kaugenägelikkuseks ja vastupidi.

Lõuakarvad. Ära üllatu, kui pintsettidest sinu uued parimad sõbrad saavad. Olukorra muudab kahjuks veidi hullemaks see, et sinu juuksed võivad samal ajal õhukeseks, kuivaks ja hapraks muutuda.

Südame puperdamine. Kiire südametöö või ebaregulaarsed löögid on tavapärane, aga üsna vähe räägitud menopausi sümptom. Uuringud on näidanud, et epinefriin ja norepinefriin ehk neurotransmitterid, mis reguleerivad südametööd ja vererõhku, kipuvad menopausieelsel perioodil kõikuma.

Põieprobleemid. Sa tunned, et sinu püksikud saavad trenni tehes kergelt märjaks või tunned mõnda tilgakest, kui köhid või aevastad? Sul tekib pissihäda ülimalt järsku ja pead minema KOHE? Tõenäoliselt on tegemist mõne kusepidamatuse tüübiga, mis on hormonaalsete muutuste ajal täiesti normaalsed. Samuti muutuvad vaagnapõhjalihased tihtipeale nõrgemaks, näiteks pärast sünnitust.

Kuiv nahk. Madalam östrogeeni tase võrdub samuti akne ja muude nahaprobleemidega nagu kuiv ja õhuke nahk. Seda just naiste puhul, kes menopausile lähenevad. Mõned arstid nimetavad seda ka „vastupidiseks puberteediks“. Tavaline on ka see, kui sel perioodil tekivad kehas muud põletikud või uued allergiad ja ekseem.

Erinevad kehalõhnad. Loomulikult võib liigne higistamine, millega kaasnevad ka öised higistamised ja kuumahood, luua ebameeldiva lõhna. On aga veel üks selgitus – östrogeeni taseme langemine tekitab kehale tunde, et sa oled üle kuumenenud. Just see saadab kehale signaali hakata rohkem higistama, et maha jahtuda.

Migreen. Migreenihood võivad tekkida esmakordselt või isegi süveneda, kui hakkad hormoonide kõikumise tõttu menopausile lähenema. Hea uudis on aga see, et tavaliselt pärast menopausi, kui hormoonide tase on pidevalt madal, migreenid kas lõppevad sootuks või muutuvad nõrgemaks. Kusjuures, vaid 5 protsenti naistest kannatavad pärast 60eluaastat migreenide käes.

Kuumahood. Kindlasti oled kuumahoogudest kuulnud, kuid sa ei pruugi teada, et need võivad igal naisel täielikult erinevad olla. Mõned kannatavad kuumahoogude all aastakümneid, kuna need algavad juba perimenopausi ajal. Ka neid põhjustab östrogeeni taseme langus, mis omakorda mõjutab näärmeid, mis kehatemperatuuri reguleerivad. Kuumahood võivad sind tabada nii öösel kui ka päeval. Või mõlemal ajal. Need võivad olla kerged, kestes vaid mõne sekundi või ka tõsised, kestes pool tundi või kauem.

Kõikuv kaal. Ükskõik, kuidas sa menopausiga kaasnevat kaalutõusu ka ei kutsuks, just kõhupiirkonda tekkiv lisarasv on kahjuks reaalsus paljude naiste jaoks. Menopausi teekonnal mõjutavad kaalu viis faktorit: hormoonid, toitumine, füüsiline aktiivsus ja geenid. Lisaks sellele võid kaotada ka lihasmassi. Nimelt, menopausi ajal võib vähese füüsilise aktiivsuse korral ja juhul, kui sa ei tarbi piisavalt valku, kaotada 0,6 protsenti lihasmassi aastas.

Ebaregulaarne menstruatsioon. Kas sinu menstruatsioon on ühel kuul lühike ja kerge ning järgmisel nii raske, et ainult piinled krampides? Ka see käib menopausi poole liikumise juurde. Lisaks sellele, et ebaregulaarne menstruatsioon on tüütu, suurendab see ka ootamatu rasestumise riski. Uuringute kohaselt on naiste jaoks elu jooksul teiseks kõige levinumaks rasestumise ajaks just 40ndad eluaastad. Rasedus on võimalik kuni ajani, mil sul pole menstruatsiooni olnud ühe aasta vältel

Nõrgad luud. Mida vähem östrogeeni munasarjad toodavad, seda enam mõjutavad need ka luude tugevust. See võib aga omakorda suurendada osteoporoosi ehk luude hõrenemise riski, mis samuti võib viia luude murdumiseni.

Ähmane mõtlemine. Hormonaalsed muutused koos menopausi eelsete sümptomitega nagu tujude kõikumine või uneprobleemid muudavad sind hajameelsemaks ja vähem keskendunuks. Ka stress mängib rolli. Kuna sinu keskendumisvõime on vähenenud, on oluline anda oma kehale ja meelele puhkust, et end taas erksamana tunda.

Allikas: RD