Miks just mina?

See pole 100% selge, sest tihti tekib akne samadel põhjustel, mis teismeeaski: liigne rasu, surnud naharakud ja bakterid. Aga mõju avaldavad ka hormoonid ja eriti need, mis sõltuvad sinu menstruaaltsüklist. Nii, kui see aeg kuus taas läheneb, tõuseb kehas östrogeeni tase, lüües organismis testosterooni taseme segamini. See aga põhjustab liigse rasu tootmist, mis tähendab, et poorid ummistuvad ja nii tekivadki vistrikud

Mille poolest täiskasvanu akne teismelise aknest erineb?

Täiskasvanute akne erineb teismelise omast. Kui viimane esineb tavaliselt laubal või põskedel, siis täiskasvanuna kipuvad punnikesed tekkima näo alumisse poolde, lõuale ja kaelale.
Hea uudis on aga see, et kuigi su näonahal toimub “keskkooli kokkutulek”, peaksid punnikesed ülejäänud kehalt (rinnalt ja seljalt) kaduma hakkama. Kui mitte, peaksid üle vaatama oma garderoobi, sest naistel, kes teevad rohkem trenni või kannavad kitsaid riideid, esineb aknet kehal rohkem.

Kuidas aknet eemal hoida?

Kuigi hormoonide kõikumine tekitab naistel rohkem aknet kui meestel, loob see ka rohkem viise raviks (mõtle: beebipillid!). Proovi ka mikrolihvimist, mis eemaldab surnud naharakud või hoopis nahka ravivat spetsiaalset laserravi.

Kontrolli oma kööki

Sa ju tead juba, et see, mida sa sööd, mõjutab ka sinu nahka. Toidud nagu pasta, sai, riis on sinu söögilaual aukohal? Need kõik võivad olla süüdlased. Nahaarstid soovitavad hoiduda ka piimatoodetest, mis sisaldavad suurel hulgal hormoone.

Lõõgastu

Stress põhjustab stressihormooni kortisooli taseme tõusu, mis muudab samuti sinu naha rasusemaks ja tõstab kehatemperatuuri, mis pole hea kombo, kui sa just punetavast näost ei unista. Kui kunagi tõusis inimorganismis kortisooli tase selja tagant läheneva ohu puhul, siis tänapäeval juhtub see pigem läheneva pingelise koosoleku tõttu. Seega, kui sul taas akne tekib, võta hetk ja mõte, kas sinu elus on äkki liiga palju stressi? Mida sa saaksid ise teha, et seda vähendada?

Vali hoolikalt ravi

Sinu keskkooliaegne naharavi ei pruugi täna enam efektiivne olla. Enamik aknetooteid ongi loodud teismelise nahale mitte täiskasvanud naisele. Sinu nahk pole enam samas vormis mis nooruses ja seetõttu võivad intensiivsed akneravitooted tuua esile kõrvalnähtusi nagu sügelus, punetus, nahaketendus ja liigne tundlikkus.
Õnneks on aga mitmed ravimeetodid loodud just täiskasvanu nahale. Paiksed retinoidid on täiskasvanud naiste akneravil väga kasulikud, stimuleerides samal ajal ka kollageeni teket ja siludes ka väikeseid joonekesi ja kortsukesi.

Allikas: Allure