Komedoon tekib, kui karvafolliikul ummistub. Igal karvanääpsul on rasunääre, mis eritab rasu. Nahapinnal on aga surnud naharakke, rasu, erinevaid baktereid ja see kõik viib karvanääpsu ummistuseni. Komedoonide must värvus ei tulene üldsegi mustusest, vaid keratiini – nahas leiduva proteiini – oksüdatsioonist. Oksüdeerunud mustja värvusega keratiin on nähtav, sest folliikul on avatud.

Sageli arvatakse, et komedoone põhjustab ainult liigne rasu. Nahaekspertide sõnul on üheks põhjustajaks ka liialt kõrge insuliinitase. Teisisõnu tekitab komedoone veresuhkru ja insuliini tavapärasest kõrgem tase. See tuleneb valest toitumisest, hormoonidest või stressist, mis toob kaasa põletikulised protsessid.

Miks mõnedel inimestel on komedoonid ja teistel mitte?

Peamine paharett on ikkagi rasu ja rasuse nahaga inimestel on suurem soodumus komedoonide tekkeks. Kuiva nahaga inimestel ei ole tavaliselt komedoone. Lisaks põhjustab komedoone halb nahahügieen, liigne meigikasutus ja kõiksugused õlised näokreemid. Seetõttu on oluline eemaldada meik enne magamaminekut. Kui meiki ei kasuta, siis nägu peaks ikka puhastama.

Kas komedoone saab ennetada?

Tähtis on meeles pidada, et komedoonid ei teki nahal olevast mustusest, vaid eelkõige rasust. Seetõttu aitab sage puhastamine ja nahka on vaja ka koorida, eemaldamaks üleliigseid vanu naharakke ja muud taolist. Koorimisega ei tasu aga üle pingutada, sest see võib viia hoopis suurema põletikuni ja kahjustunud kohti veel hullemaks muuta. Rasust nahka tuleks koorida korra nädalas ja mitte rohkem.

Kui sul on küllaltki rasune nahk, siis tarbi õlivabu nahahooldustooteid. Asi ei olene niivõrd sellest, kas tegemist on mingi kalli firmatootega. Vaata, mis pakendil kirjas on ja kas see on mõeldud rasusele nahale.

Võid proovida ka topeltpuhastamist. See tähendab, et esimesel korral eemaldad meigi ja teisel korral saab nahk sügavama puhastuse, sest suurem osa meiki ja mustust on juba eemaldatud.

Aidata võib ka mikrodermabrasioon ehk teemantlihvimine. Seda tehakse erinevates ilusalongides ja –kliinikutes. Teemantlihvimine on sarnane happekoorimisele, aga vahe on selles, et ei kasutata kemikaale. See eemaldab vanad nahakihid ja ühtlustab nahka silmnähtavalt.

Kui asi läheb aga päris käest ära, on mõistlik minna nahaarsti juurde, sest probleem võib tuleneda ka millestki muust.

Kui olukord on aga väga hull, siis saavad nahaarstid välja kirjutada ka suukaudseid retseptiravimeid, mis muudavad näonaha küllaltki kiirelt puhtaks. Kui arst määrab aga mõne spetsiaalse kreemi, siis enamasti püsib nahk puhtana kreemi kasutamise ajal. Kui kreem saab otsa, võib olukord muutuda jälle hullemaks.

Rasuse naha puhul on ikkagi oluline kasutada igapäevaselt niisutavat nahakreemi. Oluline on valida õige kreem, mis on õlivaba, matistav ja niisutav.

Allikas: byrdie.co.uk