Võib-olla oled leidnud end hoopis küsimuse eest “Mis ei põhjusta aknet?” Aknet põhjustavad paljud asjad: allergiad, halb nahahügieen, valed nahahooldustooted, soodumus ja kõiksugused muud asjad.

Küll aga saab teha mõnesid lihtsaid asju selleks, et punne tekiks vähem. Näiteks vaheta üle päeva padjapüüri. Täna magad ühe poolega, homme teisega ja siis paned uue. Pese sageli rätikud, millega end kuivatad. Näiteks iga kahe-kolme päeva järel.

Põhjustajaks võivad olla ka juuksehooldustooted. Näiteks võivad poore ummistada šampoonides ja palsamites sisalduvad silikoonid ja sulfaadid. Kui igasuguste ainetevaba šampooni ja palsamit osta ei soovi, siis pese juukseid pea alaspidi, sest nii saad vältida juuksehooldustoote sattumist nahale. Kui loputad, siis hoia pea samuti alaspidi.

Mõnikord võib akne põhjustajaks olla ka stress. Proovi stressi leevendada näiteks spordiga, mediteerides või võta lihtsalt veidi enda jaoks aega, et teha midagi, mis sulle meeldib. Kui stressi peamine põhjustaja on aga akne, siis on tegemist surnud ringiga. Arvesta, et kui hakkad vihast punne kratsima ja pigistama, siis homme on olukord palju-palju hullem.

Ilmselgelt oluline roll on sellel, mida suhu pistad. Mõned seostavad aknet piimatoodetega. Niisiis proovi mõnda aega piimatooteid vältida. Ära söö juustu, võid, kohupiima, kohukesi, putru, pannkooke ja kõiksuguseid asju, mis sisaldavad mingitki moodi piimatooteid. Kui sööd hommikuti krõbinaid piimaga, siis loobu sellest, kuna nendes pole niikuinii erilist toiteväärtust ja lisaks sisaldavad need meeletult suhkrut, mis on ka üheks akne põhjustajaks.

See hoopis toite, mis sisaldavad tsinki ja vitamiine. Eelista puu- ja juurvilju ning täisteratooteid. Mis puutub puuviljadesse, siis ära arva, et magusad smuutid on just parim lahendus. Näiteks banaanis, pirnis ja paljudes marjades leidub väga palju puuviljasuhkrut.

Tea, mida tarbid

Paljud nahahooldustooted, mida toodavad suurfirmad ja millel on kirjas, et need on valmistatud probleemsele nahale, sisaldavad tegelikult mitmeid mürgiseid kemikaale. Seetõttu võivad need tekitada isegi rohkem probleeme. Äkki tuleb tuttav ette, et ostsid tuntud brändi kolm ühes toote ja punne tuli justkui juurde? Asi pole sinus, vaid tootes olevates ainetes.

Eelista tooteid, mis on alkoholivabad ega sisalda lõhnaaineid ja mineraalõlisid. Kuigi võib jääda mulje, et need ained muudavad naha tõsiselt puhtaks, siis tegelikult eemaldavad need naha pinnalt loomuliku kaitsekihi, mistõttu on see avatud kõiksugusele mustusele.

Uuri ka seda, et toode ei sisaldaks ftalaate (ingl.k phatalates), sest need häirivad hormoone ja ühel hetkel võib nahk olla punne täis. Näiteks alguses läheb asi paremaks ja siis äkki on kõik poole hullem kui enne. Mineraalõlide puhul mõjuvad halvasti näiteks vedel parafiin ja petrolaatum. Miks? Need võivad üsna kergesti poore ummistada.

Proovi näiteks tooteid, mis sisaldavad savi, glükool-, piim- ja salitsüülhapet, väävlit, teepuuõli ja A-vitamiini.

Kuiv nahk pole väljapääs

Kuiv nahk on avatud bakteritele ja igasugusele muule mustusele, mis võib ummistada poore. Kui seda ei tee rasu, teeb seda miski muu.

Et naha rasutase oleks tasakaalus, siis on mõistlik kasutada iga päev õrna puhastuskreemi ja ülepäeviti lisaks ka puhastusvahendit, milles on rohkelt salitsüülhapet. Ei tea, millises on seda rohkelt? Küsi apteekrilt ja kui tema ka ei tea, siis vaata, milliseid tooteid nad müüvad ja guugelda. Kindlasti on keegi internetis reastanud mingeid tooteid ja aitavad ka erinevad nahateemalised foorumid.

Mida teha, kui nahk on liialt rasune

Kui arvad, et punne su nahal tekitab liigne rasu, siis kasuta nahapesuvahendeid, mis sisaldavad salitsüülhapet, süsi või teepuuõli. Kasuta ka kuivatavaid näomaske, näiteks savimaski. Tasub veel korra rõhutada, et ka rasune nahk vajab päeva- ja õhtukreemi, et see püsiks niisutatuna.

Turvaline meik, mis ei põhjusta aknet

Vahel võib tekkida tunne, et punnidega nahale ei taha mitte mingil juhul meiki kanda. Teinekord tahad aga kogu näonaha katta paksu meigikihi alla, et keegi ei näeks selle tegelikku olukorda. Tegelikult leidub aga kuldne kesktee: kasuta meiki, mis ei sisalda talki, silikoone, lõhnaaineid, mineraalõlisid, sulfaate ja pftalaate. Täpselt sama nagu kreemide ja muude nahahooldustoodete puhul.

Tõde või müüt?

Räägi kellelegi, kellel pole aknet, et su olukord on halb ja on tõenäoline, et nad hakkavad sulle soovitama asju, mida tegid omal ajal nende vanavanavanemad. Mõni nendest lahendustest on hea, teine mitte. Näiteks tee tavalise meega meemaski, sest sellel on suurepärane antibakteriaalne toime. Lisa sinna pisut sidrunimahla ja destilleeritud valge veini äädikat. Hoia maski näol 10 minutit või pisut kauem ja loputa õrnalt jaheda veega.

Tegelikul tasub pead ja nägu duši all üldse jaheda veega pesta. Kui kasutad duši näopiirkonnas, siis surve olgu madal, sest tugevama survega soe või kuum vesi muudab olukorra hullemaks. Nii et kui teed näiteks näomaski, siis loputa nägu väga õrnalt jaheda veega. Jah, see võtab pisut kauem aega, aga seevastu kiire nühkimine kuuma veega ärritab nahka ja avab poorid, mistõttu on need vastuvõtlikumad rasule.

Millal tasub arsti juurde minna?

Nahaarsti külastamiseks pole valet aega. Kui probleem päriselt segab sind, siis mine ja käi ära. Võib-olla on paari nahaarstiga halb kogemus ja seetõttu on tekkinud tunne, et pole mõtet, niikuinii ei aita. Ei tasu aga püssi ruttu põõsasse visata. Kui nahaarst on sulle kirjutanud mõne kreemi retsepti ja see töötas vaid ajutiselt, siis ütle, et soovid midagi muud. Leidub ka suukaudseid ravimeid, mis aitavad.

Allikas: byrdie.co.uk