Valgendavaid hambapastasid on kritiseeritud abrasiivosakeste tõttu, mis võivad hammaste emaili kahjustada. Mõned teadlased väidavad, et kõige levinum valgendaja peroksiid võib lausa põhjustada vähki.

Hammaste valgendamiseks on kaks peamist meetodit:

-Hambaarstid kasutavad hammaste valgendamiseks peroksiidi sisaldavat geeli
-Ilma peroksiidita laser- ja kodukasutuseks mõeldud valgendusmeetod

Üha rohkem on tootma hakatud ka hammastelt plekke eemaldavaid aineid või peroksiidi sisaldavaid valgendavaid hambapastasid, mis maksavad tavalisest hambapastadest kordades rohkem.

Viimastel aastatel on aga kasutusele võetud ilma peroksiidita valgendusgeelid, mis ei muuda hambaid tundlikuks ega kahjusta hambaemaili. Seda kasutatakse nüüd nii laservalgendamisel kui ka koduste valgenduskomplektide puhul.

Levinud ja efektiivsed on koduseks kasutamiseks mõeldud valgenduskomplektid. Kodukomplekti puhul kantakse ilma peroksiidita geel hambakappadesse, mille saab ise kodus oma hammaste järgi vormida. Sellised komplektid muudavad hambad kuus kuni kümme tooni valgemaks ja kuur koosneb 5 järjestikusel päeval valgendamisest.

Kiireim ja kalleim meetod on hammaste laservalgendamine – valgendusgeel kantakse hammastele, mida seejärel valgendusprotsessi kiirendamiseks tugevalt spetsiaalse seadmega valgustatakse. Laservalgendamine koosneb kolmest 20 minutilisest seansist ning valgendab hambaid kuni 11 tooni ja maksab üle saja euro.

Kõik need valgendustehnikad mõjutavad plekke, mille tekitajateks on hambaemaili pindmistesse kihtidesse jäänud toidu- ja joogiosakesed. Valgendavad hambapastad üritavad neid osakesi eemaldada, kuid valgendusgeelid pleegitavad neid.

Ent millised on tõendid, et need protseduurid toimivad? Kui valgendavad hambapastad võivad hammastele plekkide tekkimist aeglustada, siis hiljuti läbi viidud uuring näitas, et enamik valgendavaid hambapastasid ei muutnud hambaid valgemaks.

Valgendavad hambapastad eemaldavad plekiosakesi ja hambad muutuvad oluliselt vähem abrasiivseks kui varem, aga väide, et nad tõesti hambaid valgendavad, on kahtlane. Mõned hambapastad sisaldavad natuke ka peroksiidi, aga on nii nõrga toimega ja ebastabiilsed, et kasutamise ajal on efekt ikkagi minimaalne.

Valgendavad protseduurid võivad see-eest vägagi efektiivsed olla ning hirm nende ohtlikkuse pärast on asjatu. Loomulikult on kõik inimesed erinevad ja sellest tulenevalt ei saa ka valgendamisel kindlat tooni garanteerida.

Valgendavad komplektid ja laservalgendus võivad hambaid kuni 11 tooni heledamaks muuta. Peamiseks erinevuseks on see, et hammaste kodusel teel valgendamisele kulub kuni nädal, aga laservalgendamine võtab vaid tunni.

Peamiseks peroksiidi sisaldava geeliga seotud riskiks on igemete ärritamine ja hambaemaili rikkumine ning hammaste muutumine väga tundlikuks peroksiidi tõttu. Just seepärast võivad peroksiidi sisaldava geeliga hambaid valgendada vaid hambaarstid. Ilma peroksiidita geeliga võib EL seaduste järgi valgendusprotsessi teha ka ilma hambaarsti hariduseta inimene. Just seetõttu on seda teenust palju laialdasemalt pakkuma hakatud ja hinnad on tublisti langenud. Küsige hammaste valgendamise kohta oma hambaarstilt või tellige www.hammaste-valgendamine.ee kaudu 38 euro eest „Beaming White“ peroksiidivaba valgendusgeeliga kodukomplekt. See sisaldab ka spetsiaalset LED valgustit, mis koduse valgenduse eriti efektiivseks muudab.

Jaga
Kommentaarid