1. samm: uuri hindasid

Veendumus, et kõikvõimalikud iluprotseduurid käivad üle jõu, on sageli oma unistuse poole püüdlemisel kõige suuremaks takistuseks. Seda suisa nii tugevalt, et sageli unustatakse selle juures reaalne arvutamine ära. Alusta kõige lihtsamast: uuri järgi, palju konkreetne protseduur maksab. Tahad sirget hambarida, aga oled kuulnud, et breketravi maksab palju? Leia usaldusväärne hambaarst, kes vaatab su hambad üle ja annab teada, kas konkreetne ravi läheb maksma 1000 või 2000 eurot. Mõtled ilusüstide peale, aga kas tead, palju need tegelikult maksavad? Lähemalt uurides võib selguda, et pead sellesse investeerima paarsada, mitte paartuhat eurot.

2. samm: hinda tuleviku kulusid

Ilu ja tervis on investeering nagu iga teine — tehes seda õigeaegselt, võid rahas nii võita kui ka kaotada. Ekspertidega konsulteerides ja hindasid võrreldes tasub uurida sedagi, kui suur summa kulub su unistuse elluviimiseks kohe ja kui palju mõne aasta pärast. Hambaravis on lihtne, kohene ravi ja sekkumine ennetab suuremaid kulusid tulevikus. Ka ilusüstide puhul tõdevad spetsialistid, et õigeaegselt alustades püsib nahk paremas toonuses. Tulevikku lükatud protseduur tähendab muuhulgas seda, et parima tulemuse saamiseks läheb vaja näiteks suuremat preparaadi kogust ja selle võrra tõuseb ka hind. Mõne muu protseduuri puhul võib see tähendada aga korduvaid visiite, millega kaasneb nii aja- kui ka rahakulu.

Ühtlasi tasub endalt küsida, mida tähendab edasilükatud protseduur sulle emotsionaalselt. Kas saad sellele üldse hinda panna?

3. samm: koosta eelarve

Kui oled teada saanud, palju üks või teine protseduur TEGELIKULT maksab, võta ette järgmine samm ja hinda, kas ja kuidas saad endale seda lubada. Kas sul on olemas kogu vajalik summa või ainult osa sellest? Nagu iga teisegi väljamineku puhul, analüüsi, millised on su kulud ja tulud ning kuidas neid maksimaalselt kasulikult planeerida. Aastalõpp on ees ja kui tead, et sind ootab ees näiteks preemia, siis miks mitte planeerida see oma unistuste täideviimiseks.

4. samm: tutvu alternatiividega

Kui oled nüüd arvutades teada saanud, et protseduuri eest korraga täies mahus maksmine pole võimalik, ei tähenda see automaatselt ühe unistuste lõppu. Nii nagu oleme harjunud maksma oma kodulaenu või autoliisingut, võib ka meditsiini- ja iluprotseduuride eest maksta osade kaupa. Võttes aluseks meditsiinilaenudele keskenduva finantseerimisettevõtte MediCredit (www.medicredit.ee) laenugraafiku selgub, et jagades 1000 eurot ära nelja aasta peale pead igakuiselt maksma alla 30 euro. Vajad vähem raha, näiteks 500 eurot, ja soovid selle maksta tagasi kolme aasta jooksul, kujuneb igakuiseks makseks 19.44. Võrdluseks, kui palju maksad sa iga kuu oma telefoni järelmaksu või autoliisingut? Või kui unistad nägemist parandavast operatsioonist — hinda, kui palju kulutad hetkel igakuiselt läätsedele või milline summa kulub sul prillidele? Miks mitte siis investeerida igakuiselt konkreetne summa sellesse, mida oled ehk aastaid tahtnud enda heaks teha, aga pole seni raha tõttu ette võtnud. MediCredit kodulehel tingimusi uurides saad ise arvutada, kui suureks kujunevad sinu igakuised maksed.

5. samm: mine algusesse tagasi

Kui oled nüüd teinud korraliku majandusliku plaani, võid avastada, et väide „kui mul oleks vaid raha“ on kadunud. Palju õnne, oled astunud sammu oma unistusele lähemale!

Jaga
Kommentaarid