Mõtle mereandidele. Kalad nagu lõhe, heeringas, tuunikala ja forell sisaldavad rohkelt omega-3 rasvhappeid. Need mõjuvad hästi nii ajule kui ka südamele. Kui sööd nädalas vähemalt kolmel korral toite, mis sisaldavad omega-3 rasvhappeid, siis sellel on pikaajaliselt väga kasulik mõju.

Näiteks aitavad rasvhapped viia ajju signaale ehk tunned end erksana ja suudad paremini keskenduda. Kui sa ei söö liha, siis saad omega-3 rasvhappeid Kreeka pähklitest, rapsiõlist ja kanepiseemneõlist. Muidugi võid osta ka kalamaksaõli apteegist.

Proteiinirikas hommikusöök

Mõtle toitudele nagu muna, jogurt, pähklid, seemned, liha, kala, tofu, oad ja kõrrelised. Kahjuks söövad paljud inimesed hommikuks liialt ülesuhkrustatud toite või võileibu. Proovi alustada oma päeva aga ühe praemunaga, mille kõrvale võid võtta Kreeka jogurtit värskete marjadega.

Proteiin koosneb vajalikest aminohapetest, mis aitavad kehal hoida heas korras lihaseid, siseorganeid, vereliblesid ja hormoone. Lisaks aitab proteiin teha serotoniini ja dopamiini, millest sõltub osaliselt inimese tuju, mõtteselgus ja mälu.

Hommikused B-vitamiinid

Mõtle toitudele nagu spinat, kõrrelised, oad, täisteratooted, munad, piim ja rohelised juurviljad. Teeksid hommikusöögiks endale näiteks Itaalia omletti ehk frittat spinati ja roheliste juurviljadega ja sööksid sinna kõrvale ühe täistera röstsaia.

B-vitamiinid mõjuvad aju- ja kehatööle väga hästi. Näiteks sõltub B-vitamiinides keha ainevahetus ehk metabolism. Kuna keha ei tooda ega ei hoiusta B-vitamiini, siis on seda kogu aeg kuskilt vaja saada. Kui täna sööd enda arust palju B-vitamiini, siis homme ei pruugi sellest kasu olla.

Tume šokolaad

Kvaliteet on olulisem kui kvantiteet. Tume šokolaad aitab tugevdada südame- ja veresoonkonda, kaitsta keharakke, alandab vererõhku, alandab halba kolesterooli, hoiab veresuhkru stabiilsena, soodustab kapillaarides verevoolu ja uute kapillaaride teket, muudab inimese erksamaks ja energilisemaks, hoiab ära stressi ja parandab tuju.

Kuna tumedas šokolaadis on flavonoidid, siis seostatakse seda ka naha verevarustuse paranemisega. Lisaks vähendab tumedas šokolaadis olev kakaovõi happesust suus. Kõik on kasulik aga mõistlikul määral. Seetõttu on mõistlik tarbida päevas 15-16 grammi tumedat šokolaadi ja üle 80g on juba mittesoovitatav.

Probiootikumid loovad sulle hea tuju

Mõtle kääritatud toitudele nagu hapukapsas, kimchi, teeseenejook, sojakaste, tofu. Probiootikumid mõjuvad hästi eelkõige kõhule. Kui aga selles vallas on kõik korras, siis tunned ka vähem stressi ja tuju on parem.

Inimese kõhus on palju erinevaid kasulikke baktereid, millel on palju eesmärke nagu hea immuunsüsteemi tagamine, seedimise hõlbustamine jne. Lisaks toodetakse ka serotoniini ja see on oluline, et keha teised osad, kaasa arvatud aju, töötaksid normaalselt. Seetõttu on oluline, et menüü oleks vaheldusrikas ja sisaldaks probiootikume sisaldavaid toite.

Kõik ei sõltu ainult toidust

Kui mõte on kinni ja pea tundub paks, siis võib see tuleneda paljudest asjadest. Kui oled tervislik, sööd normaalselt ja teed trenni, aga ikka tunned, et miski on valesti, siis võib-olla on su elus palju stressi. Hea enesetunde jaoks on vaja, et paljuski valitseks tasakaal. Oluline on tarbida ka piisavalt vedelikku, sest kui jood vähe, võid samuti tunda väsimust ja tähelepanu hajumist.

Allikas: byrdie.co.uk