Euroopa Komisjoni hinnangul kogeb iga viiekümnes kuni sajas juuksevärve kasutav inimene mingil hetkel allergilist reaktsiooni ja Allergy UK statistika näitab, et viimase 20 aasta jooksul on allergiliste reaktsioonide all kannatajate arv kolmekordistunud. See on osaliselt tingitud sellest, et me värvime oma juukseid tihedamini, aga ka sellest, et kodused juuksevärvikomplektid on odavamad, lihtsamini kasutatavad ja efektiivsemad kui kunagi varem.

„Sünteetilist juuksevärvi kasutades vigastatakse juuksekutiikulit ehk juuksekarva väliskihti, mis annab juustele sära,“ ütleb Lushi asutaja ning trihholoog Mark Constantine. „Minnakse juuksekarva sisse ja muudetakse oma loomulikku juuksetooni – selleks juustesse kantud sünteetiline värv paisub juuksekarva sees. See sama värv imbub ka naha alla, läheb vereringesse ja satub niimoodi kehasse.“

Henna seevastu värvib ainult juuksekarva pealispinda ning kulub ühe kuni kuue kuu jooksul maha.

LUSH

„Püsivärvid on tõeline probleem,“ lisab doktor White St John’si dermatoloogiainstituudist. „Murettekitav on see, et püsivärvikarpidel on hoiatus: „Võib põhjustada tugevat allergilist reaktsiooni.“ Ohutule tootele poleks sellist hoiatust ju vaja!“ seletab ta.

Isegi juuksevärvid, mis näivad olevat „naturaalsed”, võivad sisaldada allergilist reaktsiooni põhjustavaid kemikaale, mistõttu Allergy UK sõnul ongi henna ja aedviljadest tehtud värvid kõige ohutumad variandid. Kindlasti tuleb vältida niinimetatud „musta hennat“. Seda kasutatakse mõnikord hennatätoveeringute maalimisel ja tegelikult on tegemist sünteetilise juuksevärviga, mis sisaldab parafenüleendiamiini (PPD), mis võib põhjustada tõsiseid allergilisi reaktsioone.

„Ehtne (see tähendab fenüleendiamiinide vaba) henna on ohutu,“ ütleb doktor White. Kahjuks sisaldavad paljud „hennatooted“ (mida reklaamitakse isegi „looduslikena“) tegelikult püsivärve.

Lushis ühtegi sünteetilist juuksevärvi ei müüda, sest looduslik henna on ohutu ja efektiivne alternatiiv, mis on sinu kehale ja juustele palju parem. Hennataim pärineb Lähis-Idast ja seda on naha ning juuste värvimiseks kasutatud juba iidsetest aegadest alates.

LUSH

Proovi enne ostmist

Enne henna kasutamist tuleks toodet väikesel nahapiirkonnal proovida, sest nii saab kindlaks teha, et sa pole hennotanniinhappe vastu allergiline – see on punakasoranž pigment, mida sisaldavad hennataime lehed. Lihtsalt kanna väike kogus hennapastat nahale ja oota vähemalt tund aega.

Allergilised reaktsioonid henna vastu on väga harvad ja nende sümptomid on kerged – sinu peanahk võib hakata sügelema. Allergilised reaktsioonid PPD (parafenüleendiamiini) vastu – seda leidub sünteetilistes juuksevärvides ja rikutud hennas – võivad põhjustada punetust, põletustunnet, sügelust ja peanaha, näo ning kaela sügelust.

Alates 2011. aastast on Euroopa Liidus seadusega nõutud, et tootjad lisaksid juuksevärvipakenditele hoiatused, mis teavitaksid tarbijat allergiliste reaktsioonide riskist ja soovitaksid enne igat kasutamist toodet nahal järele proovida.

LUSH

Sellele vaatamata usub doktor White, et need hoiatused ei ole piisavalt mõjuvad.

Samad riskid kehtivad ka salongivärvide puhul, kuigi enamik häid juuksureid tahab enne värvi juustele kandmist samuti naha tundlikkuse testi teha. See on mõistlik ettevaatusabinõu, aga seda tehakse tihtipeale ainult konkreetset värvi esimest korda kasutades. See on murettekitav, kuna on täiesti võimalik, et tugev allergiline reaktsioon ilmneb ka siis, kui seda värvi on sinu peal palju kordi kasutatud ja varem pole mingeid probleeme olnud. Lisaks sellele on need naha tundlikkuse testid tõsiseltvõetavad ainult juhul, kui need on läbi viidud allergiakliinikus.

„Juuksevärvi nahal proovimine võib välja sõeluda inimesed, kellel on tugev allergia, aga pole mingeid tõendeid, et juuksevärvitööstuse poolt soovitatud protseduure järgides oleks võimalik tuvastada neid inimesi, kellel on kergem allergia,“ seletab doktor White.

Kuigi enamik reaktsioone pole tõsised, suurendab isegi kerge reaktsioon võimalust, et tulevikus kujuneb välja tõsisem allergia, nii et kui sa oled kunagi mingitki ärritust kogenud, oleks hea mõte sünteetilisi juuksevärve vältida.

LUSH

Allergy UK sõnul sisaldavad sünteetilised juuksevärvid nii palju kemikaale, et peaaegu ükskõik milline neist võib allergilist reaktsiooni põhjustada. Siiski peetakse peasüüdlaseks parafenüleendiamiini (PPD), mis on Euroopa tarbekaupade teaduskomitee arvates 80% allergiliste reaktsioonide põhjustaja.

PPD on orgaaniline ühend, mida kasutatakse peaaegu kõigis püsi- ja poolpüsivärvides värvi „kinnitamiseks“, et see pestes välja ei tuleks. Seda leidub suuremas kontsentratsioonis tumepruunides ja mustades värvitoonides ning see on hetkel kõige efektiivsem teadaolev meetod hallide juuksekarvade katmiseks. Üritades juuksevärve ohutumaks muuta, on hakatud alternatiivina kasutama teisi kemikaale. Nende seas on para-aminodifenüülamiin (PADA), paratolueendiamiin (PTDA) ja 3-nitro-para-hüdroksüetüülaminofenool, mida leidub tavaliselt heledamates või punakates toonides. Need kemikaalid võivad aga samuti tundlikkust põhjustada, mis tähendab, et need pole tingimata ohutud, lihtsalt ohutumad.

„Kui tahad oma tervise eest hoolt kanda, ära neid kasuta,“ ütleb doktor White.

Lushi henna

LUSH

Juhul kui sa pole sellega kursis, siis henna on taim, mis pärineb Lähis-Idast ja seda on naha ning juuste värvimiseks kasutatud juba iidsetest aegadest alates. Lushi hennatükid on valmistatud kõrgeima kvaliteediga Pärsia hennast ja need ei sisalda sünteetilisi värve. Neid valmistatakse hennataime kuivanud lehtedest, mis jahvatatakse pulbriks, segatakse õiglasest kaubandusest pärineva orgaanilise kakaovõiga ja vormitakse siis kangikujuliseks. Seejärel lisatakse sinna teisi looduslikke koostisosi, et tuua välja erinevaid toone. Nii sünnivad neli tooni: brun, marron, noir ja rouge.

LUSH

Brun sisaldab indigot ja näpuotsatäit jahvatatud kohvi, et anda sügavat šokolaadipruuni tooni; marron sisaldab jahvatatud kohvi ja sidrunimahla, et tulemuseks oleks särav kastanpruun koos sügistoonidega; noir sisaldab suurel hulgal indigot, et saavutada läikiv sinakasmust efekt; rouge sisaldab sidrunimahla silmipimestava punase tooni saavutamiseks.

Peale juustele värvi andmise toimib Lushi henna ka sügavalt niisutava hooldusena, sest kakaovõi ja eeterlikud õlid muudavad juuksed läikivaks ning lõhnavaks. Need koostisosad aitavad katta juukseid kaitsva loodusliku värvikihiga, mis hoiab lenduvad udemed paigal ja eemaldab juustest staatilise elektri. Saad endale terved ja läikivad värvitud juuksed ning seda kõike ilma hirmsate kemikaalideta.

LUSH

Lushi kauplus asub Foorumi keskuses, Narva mnt 5.
http://www.foorumkeskus.ee/kauplused/lush/

Jaga
Kommentaarid