Mille järgi tuleks päikeseprille valida?

Päikeseprille valides tuleks arvestada, kus neid kasutama hakatakse: autoroolis, rannas, sportides või lihtsalt tänaval.

Autoroolis ja näiteks rattasporti tehes on hea kanda mitte väga tumedaid klaase, et ei oleks varjust päikese kätte ja vastupidi sõites suurt kontrasti. Juhtidele on paremad polariseeritud kattega päikeseprillid, mis võtavad ära valguse peegelduse märjalt asfaldilt. Sellise kattega klaasid on head ka vee peal olevatele inimestele (purjetajatele, veesportlastele ja ranna ääres jalutajatele). Igapäevaseks kasutamiseks peaks valima päikeseprillid, millel oleks 100% UV-kate, ja kindlasti vaatama, et klaasid ei moonutaks. Päikeseprilli värvidest parimad on roheline, hall ja pruun. Viimane teeb ümbritseva maailma kontrastsemaks, aga hall ja roheline jätavad toonid samaks.

Autoroolis ei tohiks olla päikeseprillid kõige tumedamad ehk tumedusaste peaks olema maksimaalselt 75%.

Eriti tähtsad on päikeseprillid lastele, kuna nende silmaläätsed on eriti selged ja seetõttu siseneb lapse silma suuremas hulgas UV-kiirgust. Suvel mängivad lapsed vee ääres, kus peegeldub UV-kiirgust veelgi enam silma (head oleksid polariseeritud kattega klaasid). Ka kaeoperatsioonil käinud inimestele on päikeseprillid vajalikud, sest paigaldatud uued silmaläätsed on väga valgust läbilaskvad.

Millest on tingitud suured hinnaerinevused?

Hinnaerinevused tulenevad päikeseprillide klaaside ja raamide materjalidest, valmistustehnoloogiast ja kvaliteedist. Hind sõltub sellest, kas päikeseprillid on valmistatud käsitööna või mitte. Käsitsi valmistatud prillid ehk brändiprillid on ees mugavamad ja klaaside kvaliteet tunduvalt parem. Nendega vaadates ei väsi silmad ära ja nähtavus on palju parem, moonutusvaba.

Materjalidest võiks eelistada plastikust klaase, kuna need on kerged ja põrutuskindlad ning ei purune kergesti. Selliste klaaside juures on oluline, et need oleksid kaetud kõvapinnaga ega kriimustuks kergesti. Hea on, kui päikeseprilli sisepinnal on peegeldusvastane kate, mis võtab ära küljelt tuleva päikese peegelduse silma.

Hea omadusega klaasid on ka isetumenevad ehk fotokroomsed, mis tumenevad vastavalt UV-kiirguse hulgale. 
Igapäevased prillikandjad saavad tellida oma tugevustega optilised päikeseprilliklaasid ja tellida sinna lisaks erinevaid katteid: kõvapind, peegeldusvastane kate, vetthülgav kate. Ühtlasi on võimalus lasta teha veel optilisi isetumenevaid ja polariseeritud klaase ning samuti eri värvides peegelpinnaga päikeseprilliklaase.


Mis on viimase aja prillide trendid? 


Moe suhtes peavad päikeseprillid vastu mitu hooaega, kuna prillimood muutub aeglaselt ja sõltub paljuski kandja näokujust. Päikeseprillid sobivad absoluutselt kõigile – tuleb leida üksnes endale sobiva suurusega, hästiistuvad ja silmi päikese eest varjavad prillid. Kui pidevalt prille ei kanna ja tundub, et midagi ei sobi, on soovitatav enne lõpliku otsuse tegemist proovida julgelt erinevaid variante, et harjuda uue imagoga, ja konsulteerida spetsialistiga.

Sel hooajal on jätkuvalt moes erinevat värvi peegelklaasidega päikeseprillid. Kuju on suurem, mis varjab ka paremini päikese eest. Uudne on ümar vorm ovaalsest täisümmarguseni. Samuti mängivad 50-ndate mõjutused. Materjalid on kõik esindatud: puit, kivi, plastik, metall (nii eraldi kui ka kombineeritult). Moes on ka klassikalised nn tilgakujulised piloodiprillid (Ray-ban). Eestis on esindatud kõik parimad brändid, näiteks Gucci, Tommy Hilfiger, Ray-ban, Carrera. Eestlane on väga trenditeadlik, rohkem vajatakse spetsialisti nõu just sobivuse ja praktilise poole pealt.

Prillid kestavad kaua, kui nende eest hästi hoolitseda. Päikeseprillide hooldus käib samamoodi nagu tavaprillidelgi: puhastatakse pehme lapi ja spetsiaalse hooldusvahendiga. Suvel tuleb hoolas olla, et ei jäetaks päikeseprille väga kuuma kätte, näiteks autosse või otsese päikesevalguse kätte rannas – kuum võib kahjustada nii klaase kui ka raami. Uute prillide ostmisele tuleks mõelda siis, kui klaasid on kulunud/kriipinud ehk umbes iga kahe aasta tagant.

Kas päikeseprille müües on juhtunud ka erilisemaid olukordi, mis meenuvad?

Üks juhtum meenub küll. Pärast jaanipäeva külastas kauplust peenes ülikonnas noorem härrasmees ja soovis, et just mina kui spetsialist talle sobivad, moekad ja kvaliteetsed päikeseprillid valiksin ning oma valikut ka põhjendaksin, sest härrale tundus, et talle midagi sobivat eriti pole.

Härrasmees oli väga põjalik ja proovis ette kõiki valikus olevaid päikeseprille (umbes 60 paari) ning kuulas ära kõik minu kommentaarid igale prillile eraldi. Seda kolm korda järjest, millele kulus meil kokku umbes tund aega. Pärast mitmekordset proovimist jäid ikka ja jälle sõelale just ühed väga kvaliteetsed ning härrale hästi sobivad päikeseprillid. Loo ootamatus ilmnes aga tehingu lõpetamisel, kui härra oli otsustanud need prillid osta. Selleks pidi ta telefonitsi konsulteerima oma abikaasaga, et sobivate prillide hankimisega kodumasina ost veidi edasi lükata, ehk müüma need päikeseprillid kõikide omadustega edasi ka oma abikaasale. Selleks kulus umbes pool tundi.

Lõpuks oli tema müük igati edukas ja härra lahkus poolteist tundi hiljem prilliärist äärmiselt rahulolevana, sobivate päikeseprillide õnneliku omanikuna.