Üks õhtu populaarsemaid trende oli musta ja beeži kombinatsioon, mis on õhtukleitide vaieldamatu klassika. Luksuslik pits vihjab suursugususele, kuid samuti võib selles leida Eesti sümbolismi - pitsi graafilised kontuurid neutraalsel taustal meenutavad stoilisi raagus puid, mis viitavad kauni melanhoolsusega meie karmile kliimale ja raskele perioodile, keset mida 98 aastat tagasi Eesti vabariik välja kuulutati. Olgu valiku taga filosoofilised kaalutlused või lihtsalt maitse-eelistus, musta ja beeži kasuks otsustas tänavu nii mõnigi daam, nende hulgas Julia Laffranque ja Maimu Berg, Luisa Värk, Merje Kuus ja Kerttu Jõgi.

Litrid

Rohkem kui kunagi varem ehtisid glamuuri armastavad naised end vastuvõtuks litritega. Eriti populaarne oli see välismaalaste seas, näiteks valis Azerbaidžaani suursaadiku nõunik Aybaniz Bayramova oma musta seeliku üleslöömiseks kuldsete litritega topi. Eesti naistest sillerdasid litrites mööda sinist vaipa armastatud laulja Anne Veski, poliitik Vilja Toomast ja paljud teised.

Mandariinid

Ehk oli see trend inspireeritud eelmise aasta samanimelisest, napilt Oscarist ilma jäänud filmist, või otsustasid need daamid kompenseerida meie kroonilist D-vitamiini puudust oma hapukalt magusates toonides kleitidega? Kuigi oranže ja kollaseid kleite ei olnud vastuvõtul palju, siis need, kes sellise värvivaliku tegid, tõmbasid endale sama palju tähelepanu, kui kümme musta kleiti kokku. Veel enne kontserti oli raske saalis muretult jalutavalt Kadri Simsonilt pilku tõsta. Ilmselgelt oli raskusi kellegi teise peale keskenduda ka kaamerameestel. Keit Pentus-Rosimannus kordas oma paari aasta tagust võidukat kleidivärvivalikut ning säras ka tänavu kollases ballikleidis. Lea Laaneots ja Anu Reinart näitasid, et oranž võib olla ka klassikaline ja samas modernsem alternatiiv punasele.

Jäine pastell

Õhtu suurima trendi algatajaks võib pidada vastuvõtu perenaist Ieva Ilvest ennast. Jäi lausa mulje, et teatud külalistele saadeti eelnevalt memo, kus mainiti ära peo stiil ja kunstniku valitud värvid Estonia kontserdimaja kaunistamiseks. Märksõnadeks jäätunud meri, mille kohal pastelsed sinised, hallid, roosad ja lillad värvid uniselt toone vahetavad. Kui see valik oli siiski juhuslik, ehk on siin mõtteainet tulevasteks vastuvõttudeks, kus lisaks sündmuse dresscode’i ära märkimisele täpsustatakse kutsel ka peo värvid. Tahest tahtmata, vaadates pilte kleitidest, mis ideaalselt harmoneeruvad õhtu graafilise disainiga, mõjub nende olek peol tervikuna. Kujutage ette, kui kogu saal täituks glamuursete peolistega konkreetse värvigamma riietes, nagu Medici dünastia legendaarsed ballid, kuhu aadlikud võisid ilmuda ainult valges. Just sellisest ballist saime eile aimu tänu Ieva Ilvese, Gunta Sloga, Heidy Purga, Lenna Kuurmaa, Kristel Mardisoo, Elizabeth Kasa-Mälksoo, Triinu Ossinovski ja paljude teiste daamide jäistes toonides kleidivalikutele.

Fotod: Hendrik Osula ja Rene Riisalu

Loodetavasti on graatsiline põhjamaisus inspiratsiooniks ka järgmise aasta presidendi vastuvõtu külalistele. Karge, elegantne minimalism on riigi sünnipäeva puhul alati moes.